Sverige är ett industriland. Med arbetsvandringar och kärvt klimat är vi vana att anpassa vår produktionsapparat till det som tiden kräver. Det har inneburit att vi gått från järnmalm och skog till musik, mode och digitala startups som största exportvaror. Att jobba på verket som pappa är inte lika aktuellt längre, inte när man kan bli youtubestjärna eller skapa en appraket.

Men i skuggan av denna omfattande attitydförändring riskerar klassiska industriyrken att marginaliseras och tappa position i ungas medvetande som spännande, utmanande framtidsalternativ. Och ju färre som söker sig till industrin, desto färre blir utbildningsplatserna på landets yrkesskolor. Klassrum som istället fylls av designers, producenter och spelutvecklare.

 

Nya klassrum för gamla kunskaper

Även om ’ett vanligt jobb’ i industrin inte är top of mind hos den trevande 20-åringen, så behövs de mer än någonsin. Att tillhöra landets specialister inom kyla och värme, som vi är, har en avgörande roll för sektorer som livsmedel, logistik, hotell. Och digitala företag. Och när vi inte längre kan räkna med att staten ska förse oss med rätt kompetens, måste vi skapa våra egna klassrum. Som i andra delar av Europa, har vi därför återskapat lärlingssystemet där unga lär av äldre, och får en chans att hitta ett spännande yrke och lovande karriär. Denna typ av företagsgrundade skolor är enda sättet för vår del av industrin att framtidssäkra den kompetens som ska leda oss om några år.

 

Vi tar ansvar för svensk export

Vår lösning heter ’Francks Academy’ – ett lärlingsprogram på 18 månader där utvalda ges unika kunskaper som annars tar många år att skaffa sig. Vi kan leva med att staten inte klarar att planera för svensk industris framtid. Men vi kan inte fortsätta tro att ansvaret för detta ska tas någon annanstans än här, hos oss.

Sverige behöver alla digitala startups vi kan få. Men Sverige behöver också tekniker som helt manuellt skapar stabilitet och ekonomi i många av våra viktigaste industrier. Kyla och värme. Ett analogt yrkesval och en spännande karriär.

 

Francks Kylindustri
Välkommen in i kylan

Läs mer om Francks Academy här
Nyfiken på att utbilda dig till kyltekniker? Vi har listat alla aktuella utbildningar i Sverige.

Såhär skriver pressen om vår satsning.